Руското министерство на външните работи обяви, че основен проритет е да

...
Руското министерство на външните работи обяви, че основен проритет е да
Коментари Харесай

Москва: Основен приоритет е да се избегне война между ядрени сили

Руското министерство на външните работи разгласи, че  " главен проритет " е да се избегне война сред нуклеарни сили, която би имала " пагубни последствия ", заяви Франс прес.

" В тази сложна и бурна обстановка - резултат от безразсъдните и безсрамни дейности, целящи да подкопаят нашата национална сигурност, основен приоритет е да се предотврати всякаква борба сред нуклеарни сили ", се показва в изказване на ведомството на фона на сериозното напрежение сред Москва и Запада.

Русия прикани всички други страни, които имат нуклеарно оръжие, " да разрешат тази най-важна задача " като сложат завършек на своите " рискови опити да протягат ръка на жизненоважните ползи на другите ".

Според изказването на външното министерство, в случай че западните страни, които оказват помощ на Украйна, продължат да " стоят на прага на пряк боен спор (с Москва) и да окуражават провокации с оръжия за всеобщо заличаване ", то това ще докара до " пагубни последствия ".

" Русия остава водена от своя принцип, че нуклеарна война, в която не може да има победител, е неприемлива и в никакъв случай не би трябвало да стартира ", акцентират от министерството.

Оттам припомнят за нуклеарната теория на Москва, която планува прибягването до нуклеарно оръжие " само за защита " при положение на офанзива против Русия с оръжия за всеобщо заличаване или експанзия с стандартни оръжия, " заплашващи самото битие на страната ".

Външното министерство удостовери уговорката на страната, която дружно със Съединени американски щати, Китай, Англия и Франция одобри обща декларация през януари. В нея нуклеарните страни потвърдиха споделената отговорност да се избегне нуклеарна война, осведоми Ройтерс.

Тези изказвания се вършат в миг, когато западните страни упрекват Москва, че употребява опасността от нуклеарна война в опит да ги възпре от това да поддържат Украйна, където Русия води военна атака от края на февруари, напомня Агенция Франс Прес.

Руският президент Владимир Путин и други висши съветски представители няколкратно са правили завоалирани изявления за вероятно потребление на нуклеарно оръжие.

В. " Ню Йорк Таймс " се базира на анонимни американски представители и заяви през днешния ден, че руски военни ръководители неотдавна са обсъждали опцията за потребление на тактическо нуклеарно оръжие в Украйна, което е с по-малък заряд от стратегическото.

Путин не е взел присъединяване в тези диалози и не е имало индикации за подготовка, прецизират анонимните източници. Вестникът въпреки всичко показва, че тези разисквания са засилили безпокойството на западните столици, които си задават въпроса дали заканите на Кремъл могат да станат действителност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР